کانون هنرهای آیینی سنتی لرستان

خوش آمدید/کانون هنرهای آیینی سنتی استان لرستان

کانون هنرهای آیینی سنتی لرستان

خوش آمدید/کانون هنرهای آیینی سنتی استان لرستان

کانون هنرهای آیینی سنتی لرستان


                                 

 

آیین های سورگانه 

از مهمترین اتفاقات زندگی هر شخص ازدواج به شمار می رود که امری بسیار خاص ، حساس ، و تاثیر گذار بر کلیه ابعاد زندگی شخص  خواهد بود . هر چند امروز در جوامع شهری و پیشرفته  ازدواج را قرار داد و در تفاهم و ... می بینند ،  لیکن در میان مردم سنتی ما ازدواج یعنی اصل زندگی و خود زندگی نه جزئی از زندگی چرا بر این تفسیر در یکی از آیایه قرآن معتقدند که زن از مرد ساخته شده نه اینکه زن جزئی از مرد است بلکه زن نیمه مرد است . پس ازدواج را مقدس و امری کاملاٌ واجب بر مبنای سنن و رسوم خود می دادنند که تا امروز نیز جایگاه خود را حفظ کرده است و شایان ذکر است که در میان قوم لر برای زن گرفت از ابتدا تا حتی چند سال بعد از عروسی نیز آداب و رسوم خاص خود را دارند که به اختصار در معرفی آنها به شرح ذیل می باشد :

1-      سرنجه گیرون : مادرو زنان پسر بدون اطلاع خانواده دختر به بهانه مهمانی به خانه دختر مد نظر خود می روند و با شگردهای خاص به خود شخصیت ، خانه داری ، آداب رسوم ، مهمانداری ، بهدات و زیبایی او را می سنجند .

2-      دستگیرونی : پس از سنجش دختر در سرنجه گیرو حالا نوبت خواستگاری میرسد که بازهم به واسطه زنان بزرگ و صاحب نام و جای پسر بدون حضور مردان صورت می گیرید .

3-      خرج برونی و گیرونی : در صورت پذیرش خواستگاری از طرف خانواده دختر که با مشورت و رضایت اهل خانواده و فامیل و بزرگان خواهد بود حال نوبت به خرج بریدن دختر است که با هماهنک قبلی هر دو خانواده در یک زمان معین و صرف نهار و شامی در خانه دختر و آن هم فقط با حضور مردان بزرگ و ریش سپیدان هر دو سر صورت می گیرد که چند نکته در آن جلسه مورد بحٍث و توافق باید صورت بگیرید ( 1- مقدارو اندازه مهریه دختر       2- شیر بهای دختر 3- لیست صورت جهاز دختر به دست داماد ) و بعد از خرج بریدن کم تراریک هفته با قرار قبلی حالا نوبت به آن میرسد که مردان بزرگ خانوده دختر به خانه پدر داماد رفته بعد از صرف غذایی خرج را که همان شیر بها ء است را تحویل بگیرند .

4-      نشونه : در لرستان چیزی به اسم مرحمیت ، نامزدی و از این قبیل مراسمات وجود نداشت بلکه  مدتی بعد از مراسمات خرج گیرون چند زن خانواده پسر با بردن هدایای چون انگشتر، حنا ، چادر سفید و... به خانه دختر رفته و با جشن و شادی در اصطلاح آن دختر را نشون پسر می کنند تا روز عروسی .

5-      حنا بنو : کل زنان خانواده داماد با تعدادی چند مرد و خود داماد یک شب قبل از عروسی به خانه عروس رفته و با رسم و رسومی خاص دستان عروس و خود را حنا میگیرند .

6-      روز عروسی خود شامل چند مراسم مجزا وبارز است چون عقد رسمی ، پا بهی ، بگیر و بدوز ، دس گیرو، چش روشنایی ، قه بسته ، قه وازکه و ...  

کانون آیینی سنتی استان لرستان

ایینهای سورگانه